Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında ‘Tarım ve Jeotermal’ alanında pilot üniversite seçilen üniversitemiz, ‘Termal Seralarda Kümelenme’ projesi ile Ar-Ge Serasında dikilen sebze fidelerinden ürün almaya başladı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük ve beraberindeki heyet, 1 Temmuz 2020 tarihinde termal sera alanında incelemelerde bulunarak gelinen son aşama hakkında Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak’tan bilgiler aldı.

Ar-Ge Serasında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, üretime başlanılan beş kompartımanda domates, hıyar ve Kaliforniya Wonder biber  yetiştirdiklerini anlatarak Ar-Ge Serasının asıl amacının yüksek teknoloji kullanarak üretimde kalite ve verimliliği artırmak olduğunu söyledi. En az düzeyde kimyasal ilaç kullanarak tuta absoluta( domates güvesi) zararlısı ile en iyi şekilde mücadele ettiklerinin altını çizen Başak, suni ilaçlama ile hasat arasındaki sürenin çok önemli olduğunu ve kendilerinin bu ayarlamaları en iyi şekilde yaparak ilaç kalıntısının önüne geçtiklerini dile getirdi. Doğal gübre gibi yöntemlerle kimyasal gübre ihtiyacını azalttıklarına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, daha sürdürülebilir ve insan sağlığı için risk oluşturmayan ürünler elde ettiklerini anlattı.

Rektör Karakaya: “Yeni Üretim Teknikleri ve Metotlarıyla Dünya Piyasasına Giren Ürünler Yetiştirmede Özel Sektöre Ufuk Açacağız”

Ar-Ge Serası hakkında Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak’tan bilgiler aldıktan sonra bir değerlendirme yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, ürünleri yetiştirmenin ve hasat etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Seranın temel kuruluş nedeninin ticari faaliyetten çok Ar-Ge çalışmalarına yön vermek olduğunu belirten Rektör Karakaya, yeni üretim teknikleri ve metotlarıyla dünya piyasasına giren ürünler yetiştirmede özel sektöre ufuk açacaklarını söyledi. Yurt dışından ve yurt içinden proje ortaklarının ve özel sektör temsilcilerinin üniversitemizde yapılan çalışmalara ilgi duyduğunu anlatan Rektör Karakaya, yaptıkları çalışmaların asıl niteliğinin özel sektörün önünü açıcı yüksek teknolojiyle üretilen en çok verim, en kaliteli ürün ve en sağlıklı ticari ürün ilkesine dayandığının altını çizdi.

Rektör Karakaya: “Jeotermal Temelli Sera ile Katma Değeri Yüksek Ürün Fikrini Tüm Dünyaya Tanıtacağız”

Öncelikle Kırşehir ölçeğinde bölgeyi kalkındırma ve yeni iş sahaları oluşturma çabası içinde olduklarını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, bölgede kalkınma ve kümelenme yolunun Karakurt’ta yapılan ve 200 kişiye iş imkânı sağlayan sera ile yolunun açıldığını söyledi. Bilimsel bilgi ve Ar-Ge çalışmalarının üreticinin ufkunu açacağını belirten Rektör Karakaya, jeotermalin kullanıldığı sera fikrini katma değeri yüksek olan sağlıklı ürün yetiştirerek yerelden ulusala oradan da tüm dünyaya tanıtacaklarını dile getirdi. Gelinen aşamada amaçlarının yüzde 70’ini gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, dünyanın üretim fikrinin yapıldığı bir Ar-Ge Merkezi olma hedefleri olduğunu da ifade etti.

Rektör Karakaya: “Uygulama Alanlarımızda Çiftçi Günleri Yapacağız”

Önümüzdeki yıllarda uygulama alanlarında çiftçi günleri yaparak üreticinin neyi, nerede ve nasıl üreteceğine dair metotları paylaşacaklarını açıklayan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Uygulama merkezlerini ziyaretlere açarak halkla iç içe bilimsel bilgi etrafında Kırşehir’i jeotermal temelli kümelenme merkezi yapacağız. Üretimde en etkili ve en verimli yolu bularak bunları çiftçimize öğreteceğiz. Başta Kırşehir olmak üzere tüm ülkeye bu perspektifi kazandırmaya çalışacağız. Seramızın temel amacı ürün yetiştirip satmak değil; teknik geliştirmek, alternatif ürünler sunmaktır. Seramızı kurarken bu amaçları göz önünde bulundurduk ve bugün de bu amaca hizmet ediyoruz.”

.