Emlak, ÇTV, İRV vergileri, asfalt, kira, yol harcamalarına katılım payı borçları ve daha pek çok farklı vergi borcunu da kapsayan vergi borcu affı yapılandırması için son başvuru tarihi ve ilk taksit ödeme süreleri uzatıldı.
Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı, vergi borcu affı yapılandırması ile ilgili mükelleflere çağrıda bulunarak, vatandaşlara 1 Şubat 2021 tarihine kadar yapılandırmadan faydalanmaları konusunda uyarıda bulundu.
GECİKME FAİZİNİN YÜZDE 90’ININ SİLİNMESİ KOLAYLIĞI TANINIYOR
Son başvurunun 1 Şubat Pazartesi günü olduğunu belirten Kırşehir Defterdarı Balcı, aftan ve borç yapılandırmasından yararlanmak isteyen vatandaşların mutlaka müracaat etmeleri gerektiğini de bildirdi. Balcı’dan alınan bilgilere göre ayrıca, mükelleflere peşin ödemelerde gecikme faizinin yüzde 90’ının silinmesi kolaylığı tanınıyor. Borçlarını taksitle ödemek isteyenler içinse başvuru sırasında belirlenebilecek 6, 9, 12, 18 eşit taksit seçenekleri mevcut. Yeniden yapılandırılan borçların ilk taksit ödemeleri ise 1 Mart 2021 tarihine kadar gerçekleştirilecek.
6, 9, 12, 18 EŞİT TAKSİT SEÇENEKLERİ MEVCUT
Kırşehir Defterdarı Yusuf Balcı yaptığı bilgilendirmede; ” Yapılandırma borcu ödeme işlemi için son başvuru tarihi 1 Şubat 2021’e kadar uzatıldı. 31 Ağustos 2020’den önceki dönemlere ait ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kesinleşen borçları kapsayan yapılandırma işlemi İnteraktif Vergi Dairesi’nin (www.ivd.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden yapılacak. 7 gün 24 saat online gerçekleşen yapılandırma borcu ödeme başvurusunu tamamlayan mükellefler, 6-9-12 ya da 18 taksitle borcunu ödeyebilecek. Peşin ödemelerde ise faiz silme olanağı sağlanacak. Vergi borcu yapılandırma başvurusu, vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. SGK borçları, MTV borcu ve öğrenim kredisi olarak bilinen KYK borcu yapılandırma süreci, e-Devlet ya da İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesinden gerçekleşecek. 7256 sayılı kanun kapsamında yapılan başvuru işlemi için İnteraktif Vergi Dairesi girişini sağlamak için kullanıcı kaydı ya da E-Devlet şifresi gerekiyor” dedi.
Karar şu şekilde: 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3’üncü maddesi ile 4’üncü maddesinde (onüçüncü ve ondördüncü fıkraları hariç) yer alan başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerinin anılan maddelerde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren bir ay uzatılmasına, 7256 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinin onaltıncı fıkrası gereğince karar verilmiştir. Vergi borcu yapılandırma ne zaman bitecek SGK, KYK, trafik borcu yapılandırma başvuruları e Devlette devam ediyor
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Mükellefler, vergi dairelerine gitmek yerine İnteraktif Vergi Dairesinden (www.ivd.gib.gov.tr) başvuru yapabilecek. Vatandaşlar, ev ya da ofislerinden, bilgisayar veya akıllı cep telefonları üzerinden vergi işlemlerini 7 gün 24 saat online gerçekleştirebilecek.Mükellefler, yine yapılandırma ödemelerini de online şekilde bu sistemden tamamlayabilecek. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurusu alınan mükellefler, belirlenen plana göre ödemelerini peşin veya taksitler halinde anlaşmalı bankaların kredi kartlarını kullanarak yapabilecek. Vergi borcu yapılandırmada son gün yaklaşıyor 2021 yapılandırma borç ödeme başvurusu nasıl yapılır. İnteraktif Vergi Dairesine, www.gib.gov.tr ve www.turkiye.gov.tr adreslerinden de erişilebiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7256 Sayılı Kanun Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğle, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında Bakanlığa bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları, il özel idareleri ile belediyeler ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) ait alacakların yapılandırılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlendi. Bakanlığa bağlı vergi dairelerine olan borçları için kanun hükümlerinden yararlanmak isteyenler, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden başvuruda bulunabilecek. Mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla da başvuru yapabilecek. Borçlular, birden fazla vergi dairesine olan borçları için kanundan yararlanma talebinde bulunmaları halinde, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuracak. Mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler, sorumlu oldukları tutarlar dikkate alınarak ilgili vergi dairesine yazılı başvuru yaparak kanun hükümlerinden yararlanabilecek. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların, takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan vazgeçmesi gerekecek. Kanundan yararlanmak için elektronik ortamdan başvuranlar, düzenleme kapsamındaki borçlarıyla ilgili davalar bulunması halinde, ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak müracaat edecek. www.ivd.gib.gov.tr ivd.gib.gov.tr”