Genç Yazar Özgün Orhun Çakır’ın yazdığı “UMUTLU” adlı kitap, birçok üniversitelerin raflarını süslerken, halk edebiyatı alanında çalışmalar yapan tüm öğrencilerede klavuzluk eden bir kaynak kitap statüsünde görülüyor.
Türk Edebiyatının saygın otoritelerince konusu, karakterleri, yöresel üslubu, yazım tekniği, sentaksı ve akıcı anlatım yeteneğine dikkat çekilip, başarısına hayranlıkla iltifat edilen genç yazar Özgün Orhun Çakır; aralarında Araştırmacı-Yazar-Sunucu Rıfat Çakır, “Türk Şiirinin Hanımefendisi” diye bilinen ünlü şair Semiha Arasbora, kültür insanları Selahattin Koçak, İlhan Koçak ve Kadir Bozkurt gibi değerlerinde bulunduğu geniş katılımlı bir araştırma ekibiyle çok geniş bir çoğrafyada çalışmalar yaparak, bilgiler, belgeler toplayıp, otantik ritüellere hakim bilge şahsiyetlerle röportajlar yapmış ve çok kusursuz zahmetli bir eser ortaya çıkarmış.
Samsun, Tokat, Amasya, Çorum, Niğde, Aksaray, Kırşehir, Ankara, Sivas, Kırıkkale, Konya, Kayseri, Toros Havzası, Çukurova illeri vs. gibi çok geniş bir coğrafyanın kültürel motiflerini çok detaylı tanıtırken, kitabına modcel olarak Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Umutlu Kasabasını ve insanlarını seçmiş.
Umutlu’daki konuşmalar, sahip olunan zenginlikler, töre ve kültürel desenler kahramanlarıyla birlikte anlatılırken, bölgenin tüm illerindeki insanlar, bu kitapta kendilerini ve geçmişlerini buluyorlar.
Samimi bir dil, doğal bir uslup, sosyal ve ekonomik zorluklar, yardımlaşma, dayanışma, coğrafik dezavantajlar, doğa ve insan sevgisi, saygı hiyerarşisi, folklorik unsurlar, endemik türler, etnoğrafik aksesuarlar ve daha adını sayamadığımız onlarca kültür zenginliğinin anlatıldığı “Güzel İnsanların ve Cömert Gönüllerin Babu’su Umutlu” adlı şaheser kitap, adeta bölgesel bir sözlük niteliğinde.
Bir çok üniversitelerin Halk Bilimi ve Halk Edebiyatı alanındaki öğrencilerinin araştırma çalışmalarına örnek gösterilen ve alanında bir ilk olan bu eserin içeriğinde Oğuz töreleriyle süslü Türk asaletini layıkı ve liyakatıyle uygulayan Bozok platosu ve komşu illeri, ilçeleri, belde ve köylerinin tarihi, coğrafik desenleri, kültürel motifleri, gelenek ve görenekleri, etnografik aksesuarları, ağız ve üslup, insan değerleri ve detay zenginlikleri yöresel tarz ve özellikleriyle konu ediliyor.
Gazete ve dergilerde onlarca deneme, araştırma, gezi ve makaleleri yayınlanan; cümle dizgisi, didaktik ve düşündüren mizahi üslubu, akıcı ve sürükleyici anlatım yeteneği ve zengin konuları nedeniyle Türkiye’nin gelecek vadeden en cevher kalemi denilen Yazar Özgün Orhun Çakır’ın “Kavimler Göçü ve Türklerin Göç Güzergahları” konulu bir kitabı daha yayına hazır halde bekliyor.
Kırşehir’de de birçok kültür programı sunan kültür-sanat, tarih-edebiyat, teknoloji-tasarım, eğitim-bilişim ve tarih programlarının sunucusu Gazeteci-Yazar Rıfat Çakır’ın oğlu olan Özgün Orhun Çakır’ın Oğuzların Bozok Koluna mensup Beydili, Bayat, Avşar Aşiretleri ve Alcı-Tecirli oymaklarıyla ilgili bir araştırma kitabı daha bulunuyor.
Genç yazar Özgün Orhun Çakır’ı kutluyor, Umutlu kitabı gibi halk kültürlerimizin en zengin anlatıldığı sözlük niteliğindeki kitapların ve yazarların dahada çoğalması dileklerimizle hayırlı olmasını temenni ediyoruz.(Canan Arıöz)