Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından “Korona Günlerinde Psikolojik Sağlamlık” konulu bir konferans yapıldı. 23 Aralık 2020 tarihinde AYDEP sistemimiz ve YouTube kanalımız üzerinden canlı yayınlanan konferans Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı personeli Psikolog Büşra Esra Aydoğan tarafından verildi.
Koronavirüsün yarattığı belirsizliklere odaklanmak yerine kontrol edebildiğimiz noktalara odaklanmanın önemine değinen Psikolog Büşra Esra Aydoğan, kriz ve travma yaratan durumları açıkladı. Beklenmedik ve istenmedik değişikliklerin yarattığı sonuçları kriz olarak tanımlayan Aydoğan, travma ile kriz arasındaki farklara dikkat çekti. Kişilerin strese karşı verdiği tepkileri sıralayan ve bu tepkilerin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini anlatan Aydoğan, bunların beklenen tepkiler olduğunu fakat bu tepkilerin kişinin hayatını etkilediğinde bir uzmandan yardım alınması gerektiğinin altını çizdi.
Türk Psikologlar Derneğinin (TPD) Koronavirüsü, “yaygın bulaşma potansiyeli, yüksek ölüm oranı, öngörülemezliği ve alışılmadık korunma yolları (sosyal mesafe, izolasyon) nedeniyle pek çok boyutta krize neden olan küresel bir afet” olarak tanımladığını anlatan Psikolog Büşra Esra Aydoğan sözlerine şu şekilde devam etti: “Koronavirüs salgını kontrolümüzde olmayan, olağandışı bir durumdur. Bunun getirdiği yeni koşullar altında ne gibi davranışlarla sürece uyum sağlayacağımız ise tamamen bizim kontrolümüz altındadır. Fakat bu alışkanlıklar zaman alacaktır. Bu süreci ‘yeniden kendini keşif’ süreci olarak değerlendirmek her birimiz için işleri daha da kolaylaştıracaktır.”
Koronavirüs sürecinde psikolojik sağlamlık konusunda da açıklamalarda bulunan Aydoğan, psikolojik sağlamlığı artırmak için yapılabilecekleri sıraladı. Psikolog Büşra Esra Aydoğan son olarak koronavirüs sürecinde ihtiyaç duyulduğu anda kişilerin uzman yardımı almasının çok önemli olduğuna dikkat çekti