CHP Kırşehir Milletvekili Metin İLHAN, Palan ve Bütçe Komisyonu’nda 2021 yılı bütçe görüşmelerinin ilk gününde yeni yılın TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay’ın bütçelerine ilişkin genel bir konuşma yaptı.
İLHAN, Yasamanın ve halkın temsili olan tüm parlamento üyelerinin yok sayıldığı bir Meclisin görev ve yükümlülükleri çerçevesindeki gerçek anlamını taşımadığına hatta ve hatta yitirdiğine değinerek konuşmasında ilk olarak şu sözlere yer verdi: “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütçesini görüşmek üzere toplandık ancak ben burada bütçeden çok millî iradenin her şeyin üstünde tutulup temsil edilmesi ve halkımızın kendi seçtiği milletvekilleri aracılığıyla yasamada söz sahibi olması gereken bir Meclisin ne yazık ki Cumhurbaşkanlığı sistemiyle anlamını yitirmeye başladığı gerçeğini 29 Ekimden iki gün önce ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Geldiğimiz noktada Meclis sadece saray ve oraya bağlı yüksek istişare kurulu tarafından hazırlanan kanun tekliflerinin onay makamı olan bir alt memuriyet ve muhalefetin sesinin neredeyse tamamen kısıldığı bir yer konumuna getirilmiştir. Dolayısıyla, Anayasa’mızın 87’nci maddesinde yazan görev ve yetkilerini Meclis yerine getirememektir. Bizler seçim bölgemizdeki seçmenlere kanun tekliflerimizin, soru ve araştırma önergelerimizin ve diğer denetim yollarının kullanılmasında muhatap bulamadığımızı, muhalefetin yok sayıldığı bir yasama sürecinin mevcut olduğunu anlatmakta zorlanıyoruz. Bırakın milletvekillerini, bakanların bile bu sistemde kendi idari yöntemleriyle ilgili yenilik içeren kararlar alacak tasarrufları kalmamıştır. Şu unutulmasın ki; halka sırtını dönen, onu yok sayan hiçbir iktidar asla muktedir olmamıştır. Her ne kadar şatafat, lüks ve israfı Türk insanına itibar diye yutturmaya kalksanız da aziz milletimiz asıl itibarın adalet, huzur, güven, istikrar ve insan haklarına saygılı bir yönetimle olacağını bilmektedir.”
TÜRKİYE ULUSLARARASI ÇERÇEVEDE DÜNYA ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLERİ HER GEÇEN GÜN DAHA DA BOZULAN BİR ÜLKE HALİNE GETİRİLMİŞTİR!
CHP Milletvekili İLHAN, Türkiye’nin gerek komşu ülkelerle gerekse de uluslararası çerçevede ele alındığında diğer dünya ülkeleri ile düzeyli ikili ilişkiler içinde olan, uzlaşmacı bir ülke olduğunu ifade ederek bugün söz konusu durumun tam tersine bir tablonun gün gibi ortada olduğuna işaret etti ve eleştirilerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden beri bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarı korumak için mücadele eden uluslararası sorunların çözümünde yapıcı ve uzlaşıcı rol üstlenen bir ülke olmuştur. Ancak şimdi maalesef ülke olarak dünyadan kopuk, bölgesindeki ülkelerle sürekli sorun yaşayan, içe kapanmış, sürekli düşman yaratma işiyle uğraşan, millî ve evrensel değerler konusunda da günbegün geriye giden bir ülke tablosu çiziyoruz. Bu bağlamda ülke yönetiminde yapılan yanlışlıklarda tüm bedel iktidar ve şürekaları hariç 83 milyonun sırtına yüklenmektedir. 21’inci yüzyıla gelmişken ekonomi gibi istatistik, matematik, sosyoloji, tarih, eğitim, uygulama ve benzerini içeren müspet bir bilimde bile ekonomi içinde olmayan kavram ve uygulamalarla kişiye özgü bir ekonomik model oluşturarak ekonomik bir faciaya ülkemizin sürüklenmesinde ve dolayısıyla esnafın, çiftçinin, işçinin, memurun, kısacası orta gelirin yoksullukla sınanmasına yol açan bir süreci yaşamaktayız. Siyasi, ekonomik, kültürel yapıların, toplumların, coğrafyaların ve hatta devletlerin değişim ve bunun sonucu olan dönüşümle yeniden şekillenmeye başladığı, teknolojinin dönüştürücü etkisinin bilişim teknolojileriyle tüm yaşamsal mekanizmaları bir araya getirmeyi amaçladığı bir dünyaya doğru toplumlar evrilirken, bizim tek tipçi, otoriter, sadakatin en temel liyakat kabul edildiği, demokrasinin zorbaların ve haksızların gasbettiği hakları korumak için kullanıldığı bir sürece girmemiz kabul edilir bir durum değildir.”
SAYIŞTAY RAPORLARINDAKİ USULSÜZLÜKLER İKTİDARIN BASİRETSİZLİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERMEKTEDİR!
İLHAN, Sayıştay raporlarındaki usulsüzlüklerin, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun insan haklarına aykırı politikasının direk olarak siyasal iktidarın kontrolünde dolayısıyla tek elinde olduğunun da altını çizerek liyakattan uzak, devlet kurumlarının denetim mekanizmasındaki yanlış ve birbirinden kopuk uygulamaların ülkeyi her geçen gün dibe sürüklediğine dikkat çekti ve eleştirilerini şu sözlerle noktaladı: “Bütçeyi konuşurken, Anayasa’nın 160’ıncı maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kamu idarelerinin ve sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını denetlemek ve kesin hükme bağlamakla görevli Sayıştayın raporlarında yer alan usulsüzlüklerin bile ne yazık ki havada kaldığı, gerekli elzem düzenlemelerin iktidar ve kamu idarelerince yapılmadığı bir yönetim mekanizması içine hapsolmuş bulunmakta olduğumuzu da belirtmek isterim. Kamu denetçiliği kurumuna gelecek olursak, bu kurum sadece idarenin gözünden kaçan uygulamaların başvuru üzerine incelendiği ve tavsiye kararlarının verildiği bir yer olmaktan öte, liyakat, idareler önünde eşitsizlik, idarelerde yaşanan insan hakları ihlalleri ve temel anayasal haklar yönünden mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızla ilgili tavsiye kararları alması gereken ve hak arama kültürüyle özdeş, sembol bir yer hâline gelmesi gereklidir. Sayın Başkanın istatiksel olarak dile getirdiği, idarelerin tavsiye ve kısmen tavsiye kararlarına yönelik uyma oranının fazlalığı ne yazık ki mülakat ve insan hakları ihlalleri gibi emsal teşkil edilecek durumlar için geçerli olmamıştır. Bu sebeple Avrupa ülkeleriyle yapılan istatistiki kıyasların da anlamlı ve müspet bir yönü bulunmadığını da özellikle ifade etmek isterim. Teşekkür ederim.”