CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan Çiftçiye Verilmesi Gereken Desteklerin Hala Verilmiyor Olmasını Gündeme Getirdi
CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, çiftçiye verilmesi gereken desteklerle ilgili hususta bir arpa boyu yol alınmadığını ve durumun sürekli olarak ötelendiğine işaret ederek TBMM Genel Kurulu’nda konuyu gündeme getirdi ve eleştirilerde bulundu.
İLHAN: “ÇİFTÇİNİN TRAKTÖRÜNE EL KOYAN BİR TARIM POLİTİKASI İFLAS ETMİŞTİR.”
Milletvekili İlhan, AK PARTİ iktidarının, on dokuz yıllık tarımsal ekonomi sürecinde Türk çiftçisini tartışmasız bir şekilde çok trajik bir noktaya getirdiğine değinerek şu açıklamalarda bulundu: “Tarımsal hasılanın millî gelir içindeki yıllar boyu süre gelen azalışı ve çiftçimizin kanuni hakkı olan desteklerin, örneğin 2020 yılı sertifikalı tohum ve aynı yılın ikinci dönem buzağı desteklerinin bile hâlâ verilmemesi bunun en temel göstergesidir. Buradan açık bir şekilde söylüyorum ki çiftçinin traktörüne el koyan bir tarım politikası iflas etmiştir. Alım gücü düşen orta sınıf üzerine kurgulanan bir ekonomik modelin geçerliliği kalmamıştır.”
TARIMSAL GİRDİ ENDEKSİ TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNİ GÖRDÜ!
Son olarak CHP Kırşehir Milletvekili İlhan ülkenin gün be gün üretimden uzaklaşmış ve de uzaklaştırılmış olduğuna dikkat çekerek: “Bir ülkenin çekirdek enflasyon gibi teknik oyunlarla günü kurtarmaya çalışması ise ne yazık ki nafile bir çabadır. Tarımsal girdi endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Tarım ülkesi olan Türkiye’de borç sarmalındaki çiftçimize ödeyemeyeceği borcunu çok yüksek faizlerle yapılandırıp bunu da müjde ve destekmiş gibi açıklamak çiftçimizin aklıyla alay etmektedir.”dedi.
CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan konuşmasının devamında: “Teşekkür ederim Başkanım. AK PARTİ iktidarı, on dokuz yıllık tarımsal ekonomi sürecinde Türk çiftçisini tartışmasız bir şekilde maalesef çok trajik bir noktaya getirmiştir. Tarımsal hasılanın millî gelir içindeki yıllar boyu süre gelen azalışı ve çiftçimizin kanuni hakkı olan desteklerin, örneğin 2020 yılı sertifikalı tohum ve aynı yılın ikinci dönem buzağı desteklerinin bile hâlâ verilmemesi bunun en temel göstergesidir. Buradan açık bir şekilde söylüyorum ki çiftçinin traktörüne el koyan bir tarım politikası iflas etmiştir. Alım gücü düşen orta sınıf üzerine kurgulanan bir ekonomik modelin geçerliliği kalmamıştır. Üretimden uzaklaşmış bir ülkenin çekirdek enflasyon gibi teknik oyunlarla günü kurtarmaya çalışması ise ne yazık ki nafile bir çabadır. Tarımsal girdi endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Tarım ülkesi olan Türkiye’de borç sarmalındaki çiftçimize ödeyemeyeceği borcunu çok yüksek faizlerle yapılandırıp bunu da müjde ve destekmiş gibi açıklamak çiftçimizin aklıyla alay etmektedir. “