UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’in 49 dünya şehri arasından tanıtımı yapılan ilk 3 şehir arasında yer alması hakkında açıklama yapan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Bu gurur hepimizin!” dedi.
18-22 Temmuz 2022 tarihinde Brezilya-Santos’ta (Unesco Film Şehri) düzenlenen; 2023’te ise İstanbul’da düzenlenecek olan tüm yaratıcı 7 alanın (edebiyat, müzik, medya sanatları, tasarım, el sanatları, film, gastronomi) genel toplantısı 14. UNESCO Genel Yıllık Toplantısı yapıldı.
Müzik alanındaki dünya şehirlerinden son 2 yıl içerisinde yapılan tüm müzik içerikli etkinlikler kapsamında 49 UNESCO Müzik Şehirleri arasından aralarında Kırşehir’in de bulunduğu sadece 3 UNESCO Müzik Şehri’nin etkinliği tanıtıldı.
O şehirlerden biri de Kırşehir’di!
Projesi tanıtılan 3 müzik şehri şunlardan oluştu:
KansasCity- ABD Projesi, Norrköpping-İsveç & Auckland-Yeni Zellanda ortak projesi, Kırşehir-Türkiye Projesi.
Toplantıda Kırşehir’i tanıtan konuşmacılar şu isimlerden oluştu:
Kansas City- ABD Unesco Müzik Şehri Odak Noktası Kişisi, Jacob Wagner & Almanya-Mannheim Unesco Müzik Şehrinden ve UNESCO Müzik Küme Genel Koordinatörü Rainer Kern.
Toplantıda sadece 3 UNESCO Müzik Şehrinin projeleri tanıtılırken UNESCO Müzik Kırşehir’in ‘Davulun Yolculuğu (Voyageof the Drum)’ Projesi büyük ilgi gördü.
“Her şehrin bir kalp atışı ve her kültürün bir ritmi vardır” sloganıyla tanıtımı yapılan UNESCO Müzik Şehri Kırşehir için; “Davulun Yolculuğu, davulun insan ifadesinin ve kültürel mirasın kültürler arası bir biçimi olduğu yollarını paylaşmak için UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın üye şehirlerini işbirliği içinde bir araya getirdi” ifadeleri aktarıldı.
Tanıtımda; “Davul Yolculuğu, müziğin tarih ve coğrafya boyunca kültürel kimlikleri nasıl yönlendirdiğini ve sürdürdüğünü vurgular. Voyage of the Drum, UCCN’nin tüm üye şehirlerinden 19 adetinin online olarak katıldığı şehirlerden biri de Kırşehir’di; Şehrinizin (Kırşehir’in) müziğinin ve yaratıcılığının ve tarzının, davul çalmanın kültürel gelenekleri, özellikle kökleri Afrika diasporasına, yerli davul gelenekleri veya göçmenlerin davul gelenekleri ile ifade edildiği yolları belgelemeye ve paylaşmaya çalıştık” denildi.
Ekicioğlu, “Kırşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle sürekli etkinlikler düzenledik”
UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’in 49 dünya şehri arasından tanıtımı yapılan ilk 3 şehir arasında yer almasının gururunu tüm Kırşehir olarak yaşadıklarını ifade eden Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, şunları ifade etti:
“Bilindiği üzere Kırşehir’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Müzik alanında Türkiye’den dahil olan ilk ve tek şehir olması nedeniyle Kırşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle sürekli etkinlikler düzenledik. Kırşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından sekretaryası oluşturularak hazırlıkları tamamlanan ‘UNESCO Müzik Şehri Kırşehir Uluslararası Müzik Konferansı’ da bu etkinliklerimizin önemli bir ayağını oluşturdu. 17 Mayıs 2022 Salı günü açılışını gerçekleştirdiğimiz ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi işbirliği ile iki gün süren UNESCO Müzik Şehri Kırşehir Uluslararası Müzik Konferansı’nda yurt içinden ve yurt dışından online olarak birçok katılımcı değerli sunumlar gerçekleştirdi.
Kırşehir Belediyesi tarafından ilimizin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müzik alanında dâhil olması için yapılan başvurunun 2019 yılında olumlu sonuçlanmasıyla birlikte, çok önemli etkinlik ve projelere imza attık. Bu kapsamda bir dizi program, konser, Şehir içi Müzik Durakları, kültür-sanat vb. etkinliği hayata geçiren Kırşehir Belediyesi olarak, Anadolu Abdal ve Bozlak geleneğinin ilimize kattığı kültürel mirasın kazanımlarıyla; yerel ve ulusal anlamda tanınan müzisyenlerimizin de varlığıyla, Kırşehir’in UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağına Müzik Alanında dahil olmasıyla birlikte, bu mirası tüm dünya halklarıyla da paylaşma fırsatı yakalamış olduk.
İlimizin kültürel mirasını hem ulusal hem de uluslararası alanda duyuran bu sürecin hazırlanmasında ve tanıtımında emeği geçen herkesi bir kez daha kutluyorum.”